Annons:
Etiketttandvård
Läst 28062 ggr
[Nathalie62]
6/1/11, 7:51 AM

Tandvård

Fler än var tionde svensk har inte gått till tandläkaren det senaste året trots att de egentligen har behövt det.

Ungefär hälften uppger att de inte har tyckt att de haft råd, de grupper som oftast avstår från besök är förtidspensionärer, ensamstående föräldrar och långtidsarbetslösa privatekonomiska skäl.

Att man vill vänta och se om besvären avklingar spontant, tidsbrist och tandläkarskräck är andra, men mindre vanliga, det är orsaker till utebliven tandvård.

Det finns 2 typer av tandvårdsstöd, det ena är
Tandvårdsbidrag , hur mycket man får beror på ens ålder. Samma år man fyller 29 får man 300 per år och från det år man fyller 30 är det 150 kr per år, då gäller det fram till 75 års ålder, efter det gäller 300 kr.

Högkostnadsskydd , här står man själv för kostnader som har ett referenspris upp till 3000 kr, om kostnaden blir mellan 3000-15000 får  man ersättning på 50% , överstiger det 15000 får man 80% .

Vad anser ni om detta ? Är det något som borde ses om ? Jag hade önskat att man införde frkort efter en viss summa, precis som man har på läkarvård.

Annons:
AnneN
6/8/11, 5:39 PM
#1

Senast jag var hos tandläkeran var jag 18 eller 19 och det var fortfarande gratis tandvård. Nu är jag snart 30 och har faktiskt inte ens behövt tandläkarvård sedan den senaste gången jag var dit, jag tror jag haft en hel del tur.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Maria
6/8/11, 6:04 PM
#2

Jag har varit hos tandläkaren två gånger på över 20 årTyst

Båda gångerna har jag velat dra ut en tand.

En gång var strax innan en resa och jag ville inte laga i fall jag skulle få tandvärk efteråt och andra gången var dagen innan mammas begravning och samma orsak.

Båda gångerna fick jag tjata mig till att dra ut tanden för det var inget större fel utan räckte med en lagning men jag stod på mig.

Förmodligen har jag väldigt bra tänder De är vita och fina men givetvis borde jag gå till tandläkaren.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Farwuq
6/8/11, 7:58 PM
#3

Jag har mycket sköra tänder och behöver gå till tandläkaren i två perioder per år. Ofta når jag gränsen för högkostnads gränsen 15000 under ett år.

Hitintills detta år har jag betalt 10000, när jag går till tandläkaren nu den kommande vintern når jag lätt taket vid 15000.

Gråter

Och jag som skulle behövt dessa pengar till en massa annat.

Givetvis skulle jag gilla ett frikort, låt oss säga vid 5000 kronor.

Jag har redan frikort för sjukvård p.g.a. min MS.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Ladydragon
6/8/11, 8:06 PM
#4

jag skulle verkligen behöva gå till tandläkaren men jag vet inte jag ska få råd till det Rynkar på näsan

har bland annat en tand i nederkäken som har vart lite missfärgad och gjort lite ont ett tag och för några dagar sen så bet jag sönder en del utav tanden fan oxå 
har sen tidgare dragit ut alla visdomständerna och saknar en kindtand det syns och känns inte så himla kul men jag har inte råd att ersätta den

har sjukersättning lägsta nivån har dessutom skulder

dessutom har jag en förfärlig tandläkarskräck

försöka ta mod till mig och ringa o prata med Folktandvården kanske o se om jag kan få en faktura eller avbetalning 
frågan e väl när jag orkar ringa det där samtalet har skjutit på det i över 1 år redan

tycker det är hemskt att tandvården ska vara så dyr och som vanligt å slår det på dom som inte kan arbeta dom som har minst med pengar

min enda tröst är att jag hoppas innerligen att jag går över på socialbidrag nästa år då betalar dom all akut tandvård och det kommer nog finnas en hel del sådan då tyvärr

det känns helt sjukt att man kan längta tillbaka till socialbidraget enbart för att då får man själv med den enorma kostnaden tandvård innebär

Farwuq
6/8/11, 8:13 PM
#5

#4

Kan du inte be en vän att ringa Folktanvården och prata med dem?

Jag förstår problematiken. Själv har jag levt 1 år på soc. för 20 år sedan. Jag behövde inte bekymmra mig för tandvårdskostnader då.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[Nathalie62]
6/8/11, 10:06 PM
#6

#1, Du måste ha väldig tur Skrattande

#2, Mina är också vita och fina men det som ofta kommer i tanken är att det kan bli problem längre fram.

#3, Fy sjutton så dyrt, du skulle verkligen behövt ett frikort även till tandläkaren och det känns inget vidare att behöva lägga undan så mycket till varje gång du måste dit. För sjukvård har jag också frikort. Redan vid 3000 tycker jag skulle börja gälla för ett frikort.

#4, Vännen, önskar så att det borde bli en lag för att hjälpa de som är otroligt fattiga. Om du har sjukersättning, får du inget bostadstillägg då också ? Det är man ju berättigad till. Kan du inte be någon du känner ringa samtalet ? Om du har en sådan fobi för tandläkaren, kan någon följa med dig ? Önskade jag kunde göra något Rynkar på näsan.

#5, Tycker det är jätte dåligt att det ska vara så, man borde verkligen få rätt till hjälp när man har det så som Ladydragon. Märkligt att socialen kan betala ut sådant men inte försäkringskassan när man lever på det, undrar egentligen hur mycket det skiljer pengamässigt.

Annons:
AnneN
6/8/11, 11:28 PM
#7

#6 ja förr då jag var liten hade jag alltid hål i tänderna så fick laga jämt, senare så fick jag problem med att det lossnade tandflisor pga att jag gnisslar tänder i sömnen, men tandläkarna kunde inte hitta vilken tand flisorna kom ifrån. Men sedan jag piercade tungan så har jag inte haft en enda trasig tand Förvånad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Nathalie62]
6/8/11, 11:29 PM
#8

#7, Kanske det man ska göra Anne, pierca tungan för att slippa problem med tänderna hihi.

AnneN
6/8/11, 11:31 PM
#9

#8 Haha, ja kanske det, fungerade ju bevisligen för mig iallafall Tungan ute Sedan får tandläkarna tycka vad de vill om den saken.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Nathalie62]
6/8/11, 11:33 PM
#10

#9, Ja bry dig inte om vad dom tycker hihi, jag ska minsann göra det, har inget att förlora Skrattande

[Rocky70]
6/9/11, 9:21 AM
#11

Ja,jag är 40 och har inte varit hos tandläkare sen jag var 18 förräns nu i februari då jag blev tvungen att fara in akut.Men jag gick i en vecka med otroliga smärtor innan,försökte t o m dra tanden själv men den gick bara sönder.Som "sjukpensionär" har man inga marginaler alls,är ju omöjligt att lägga undan nåt för sparande.Måste man betala nåt oförutsett så får man ju försaka nåt annat,det enda jag kan dra ner på är ju då matkostnaderna,får äta en gång om dan istället för flera.

Farwuq
6/9/11, 10:01 AM
#12

Usch.

Gråter

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

TjockaBerta
6/9/11, 3:18 PM
#13

Jag tecknade tre-årsavtal med folktandvården och för 117 kr per månad fixar de allt som kan hända samt vanlig tandsten och kontroll av tänderna varje år. Det är helt perfekt. Jag tror att jag redan tjänat in det på ett akutbesök med åtgärd.

>>>Malum domesticum<<<

Annons:
[Nathalie62]
6/9/11, 4:15 PM
#14

#11, Har du inte bostadstillägg också ? Det borde annars täcka lite mer.

#13, Problemet är att det bara är folktandvården som har detta avtal, när jag skulle få en tid dit så var det 4 års väntetid så jag fick snällt vända mig till någon privat.

Farwuq
6/9/11, 5:01 PM
#15

#13

"för 117 kr per månad fixar de allt som kan hända"

Även kronor och rotfyllningar?

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Maria
6/9/11, 5:05 PM
#16

#15 Ursäkta om jag svarar.Glad

Man gör en riskbedömning och utifrån detta betalar man en månadskostnad. Vissa med riktigt bra tänder kan komma undan med ca 50 kronor i månaden.

Har man en såpass låg månadskostnad så har man nog ingen större risk att det behövs göras någon krona under de tre åren. Kanske en rotfyllning och då ingår den i kostnaden.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Farwuq
6/9/11, 5:14 PM
#17

#16

Då är det som vanligt.

Att de som har skörast tänder de betalar skjortan.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Maria
6/9/11, 5:19 PM
#18

#17 Japp.

Fast om man går in i detta systemet som ung så kanske man vårdar sina tänder bättre så på ett sätt så är det bra tycker jag för våra ungdomar.

Sedan finns de ju männskor som bara har dåliga tänder och det har kanske med arv och gener att göra så rättvist blir det ju aldrig.Obestämd

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Farwuq
6/9/11, 5:23 PM
#19

Tja…

Genetiken kan man som sagt inte vårda.

Jag har haft polare genom åren som skrutit med att de inte behöver borsta tänderna och de hade likväl aldrig några hål. Själv har jag borstat, men tänderna nästan faller ur minnen i bitar.

Det är med att borstiningen är 100% avgörande är nog bara en myt för att sälja mera tandkräm.

Rynkar på näsan

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[Nathalie62]
6/9/11, 6:01 PM
#20

#19, Hihi, Det tror jag också. Vet en som är väldigt slarvig med sina tänder och han har aldrig haft hål eller andra problem med sina.

Annons:
Ladydragon
6/9/11, 6:37 PM
#21

svarar snabbt….måste laga middag sen

jag får alla bidrag kan få som bostadstillägg och så vidare men eftersom jag ligger på lägsta nivån så hjälper inte det så mycket lägg därtill att jag har en 11 årig son som behöver en hel del mat och annat  puuh

men men sånt är livet helt enkelt

jag har ingen som kan hjälp mig att ringa tyvärr har tidigare ibland utnyttjat mina ex lite och dom har ringt åt mig men nu finns det ingen

jag får själv försöka ta tag i det och jag funderar faktikst på att teckna sånt där avtal med Folktandvården om det är möjligt och månadskostnade inte är för dyr 
och kanske kanske så kan dom hjälpa mig lite med min tandläkarskräck vore nog bra o ta tag i det där

tack för erat stöd det värmer Skrattande

[Nathalie62]
6/9/11, 6:58 PM
#22

#21, När det gäller din tandvårdsrädsla så kan jag rekommendera en tråd jag skapade för detta ändamål. Fobi

Man kan få hjälp om man uppfyller vissa kriterier.
Beklagar att du inte har någon du känner som kan hjälpa dig att ringa. Har du ingen annan närstående alls ?

Hoppas du kan teckna avtalet på folktandvården och att kön inte är flera år lång.

Tatsja
6/10/11, 7:47 AM
#23

På grund av mediciner så måste/borde jag gå till tandläkaren, men jag har sådan skräck att det inte blivit av.

Tycker det är dyrt för en pensionär och varför kan de inte införa frikort

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

[Nathalie62]
6/10/11, 11:37 AM
#24

#23, Önskade jag kunde följa med dig, har också undrat det länge varför man inte har infört frikort, speciellt när det är så dyrt som det är.

AnneN
6/10/11, 3:47 PM
#25

Enligt min logik så tycker jag att tandvården borde gå under samma som annan sjukvård! Tycker det är sjukt att något så viktigt som munhälsa ska behöva bli lidande bara för att det är så svinigt dyrt att gå till tandläkare så de som nog behöver det mest aldrig kan få råd till den vård de behöver.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Farwuq
6/10/11, 8:56 PM
#26

Jag tror att de "dolda" kostnaderna för vanlig vård minst är lika höga som vård hos en tandläkare.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[Nathalie62]
6/10/11, 11:13 PM
#27

#25, Det tycker jag också.

#26, Många struntar i tandläkaren för dom vet att dom inte har råd och sker något akut så tar dom det då. Så tror jag att det är.

Annons:
Tatsja
6/11/11, 6:06 AM
#28

Skulle nog kanske försöka gå om det var billigare, men jag måste ha någon med mig. Min son brukar följa och jag kan inte ens gå till receptionen och anmäla mig. Sen tar det över en halvtimme att gå i gången för mig.

värsta hindret är när jag kommer till rummet. De brukar ge mig en lugnande tablett, men jag gråter hysteriskt ändå och spänner hela kroppen.

tänk att det aldrig ska gå över

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

[Nathalie62]
6/11/11, 6:10 AM
#29

#28, Det måste vara väldigt jobbigt för dig, tur att din son kan följa med dig ibland men du måste ju kunna få hjälp när det är så intensivt.

Tatsja
6/11/11, 6:16 AM
#30

Jag har funderat på narkos, men på grund av astma och andra lungproblem, så vill de inte göra det.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

[Nathalie62]
6/11/11, 6:19 AM
#31

#30 , har du provat söka hjälp på annat vis ? Kanske KBT till att börja med ?

[Nathalie62]
6/11/11, 6:21 AM
#32

Bland annat här har jag funnit.

Hjälp

Tatsja
6/11/11, 6:26 AM
#33

Har inte provat det, men den tandläkaren som jag har tilldelats är utbildad tydligen för att ta han d om de som är rädda. Men de hjälper inte mig.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

[Nathalie62]
6/11/11, 6:30 AM
#34

#33, Men om det ej hjälper dig så är det inte tillräckligt, det krävs kanske mer än vad han klarar av, mitt tips är att prova kontakta dom som erbjöd hjälpen, i och för sig kostar det en slant men det kanske kan vara värt det.

Annons:
Tatsja
6/11/11, 6:32 AM
#35

Fast som fattig pensionär får man vända på slantarna

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

[Nathalie62]
6/11/11, 6:34 AM
#36

#35, Sant, kanske kan du låna av någon släkt eller vän tills vidare ?

Tatsja
6/11/11, 6:38 AM
#37

Lite svårt. De har också dåligt ställt

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

[Nathalie62]
6/11/11, 6:43 AM
#38

#37, Då är det värre. Rynkar på näsan

Tatsja
6/11/11, 6:49 AM
#39

Ja, får vänta tills sonen har en ledig stund och försöka dra mig till tandläkaren. En tand har gått av

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

[Nathalie62]
6/11/11, 6:53 AM
#40

#39, Har en tand gått av ? Har du inte ont ?

UlrikaD
6/14/11, 3:32 PM
#41

Jag hamnade akut hos tandläkaren för några veckor sedan. Har haft ont i flera månader, men jag är sjukskriven och har inga pengar.

Fick låna pengar av mamma, kostade 1100kr att laga provisoriskt. Måste rotfyllas.

Och tandläkaren frågade varför jag inte kommit tidigare. För att tandläkare gärna vill ha betalt sa jag då. Och då säger han att man måste prioritera tandläkaren.

Jag priorterar min hyra och att mina djur ska få mat, sen finns det faktiskt inte mer pengar att prioritera någonting.

Nu måste tanden åtgärdas med en rotfyllning….med vilka pengar då?

Annons:
[Alenzi]
6/14/11, 3:43 PM
#42

Jag har tandvårdsförsäkring, det kanske bara är en skånsk grej, men man betalar in ett årligt belopp (som bestäms av vilken riskgrupp man tillhör) och sen är det mesta som inte är kosmetiskt täckt. Riktigt bra, tycker jag.

[Nathalie62]
6/14/11, 5:53 PM
#43

#41, Vilken tur att du kunde låna så det värsta kunde åtgärdas, de flesta tandläkare vet varför man inte kan gå tidigare och att många inte alls prioriterar dom i första hand så det var mycket dumt av honom att säga så. klart man måste ta hyra och annat viktigt först om man är sjukskriven.

#42, Tandvårdförsäkring får man bara om man går via folktandvården, det gäller inte på privata, jag skulle också ha denna försäkring men det var över 4 års väntetid för att komma som patient på folktandvården här så var tvungen att ta någon annanstans. Jag har börjat lägga undan 50 kr varje månad på egen hand så när det väl blir dags hoppas jag det täcker en del.

[Alenzi]
6/14/11, 5:55 PM
#44

Skojar du, kö till folktandvården?? Det låter ju fullkomligt sinnessjukt, vart i landet är det så?

Maria
6/14/11, 5:59 PM
#45

#44 Det är köer till de som har denna typ av tandvårdsförsäkring om man vill gå med.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Alenzi]
6/14/11, 6:08 PM
#46

Kanske tur att jag gick med för flera år sedan då, så att jag hann "komma in i systemet". Tycker fortfarande det låter helt vansinnigt..

[Nathalie62]
6/14/11, 6:14 PM
#47

#46, Precis som #45# skriver, det är till dom som har denna typ av försäkring och jag håller med dig, det är vansinnigt. Du har igen det nu så det var tur att du gick med då.

Tatsja
6/20/11, 8:09 AM
#48

#40 Det går över med ibumetin. Har sådan skräck att jag hellre går med värk än går själv. Någon måste dra mig dit

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Annons:
[Nathalie62]
6/20/11, 11:16 AM
#49

#48, Hoppas någon kan göra det snart så det inte blir värre.

Tatsja
7/1/11, 8:05 PM
#50

Ska ha råd också

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

TjockaBerta
7/2/11, 6:02 PM
#51

Jag gick med i våras och då var det ganska nytt där jag bor

>>>Malum domesticum<<<

Ladydragon
8/22/11, 6:05 PM
#52

jag tänkte uppdatera lite med om hur det har gått…..

jag har kört strutsmetoden länge nu och tandläkaren va inte glad på mig tanden som jag visste har hål i sig va nu rejält inflammerad och måste rotfyllas 
en provisorisk lagning är gjord nu i alla fall så jag slipper smärtan

men jag lyckades hitta en rätt nyöppnad folktandvård inte långt ifrån där jag bor och dom tar så gärna emot mig och dom va riktigt duktiga

eftersom tandläkarbesök och kostnaden är jobbig för mig så kommer rotfyllningen delas upp på flera behandlingar och det känns bra och på något vis så måste jag försöka att betala runt 4000 kr antingen det eller dra ut tanden men jag behöver tanden så jag ska försöka betala detta

sen tänker jag va envis och be om hjälp så jag kommer iväg till tandläkaren varje år

en glad nyhet va oxå att mina övriga tänder är jättefina och det syns att jag verkligen sköter mina tänder Skrattande så himla skönt så inget mer behövs göras förutom rotfyllningen

UlrikaD
8/22/11, 6:07 PM
#53

#52 Vart bodde du?

Jag går ju fortfarande med min provisoriska lagning för jag har inte råd att rotfylla den.

Ladydragon
8/22/11, 9:08 PM
#54

vill inte gå in för djupt på var jag bor men västkusten några mil utanför Göteborg

enligt tandläkaren så kunde man gå ett tag med en provisorisk lagning hon hade inte tid att börja rotfyllningen förrän om cirka 2 månader och sen delar vi upp det på 4 besök tror jag det va med ungefär 2 veckor mellan

det är förfärligt att tandvård ska vara så förfärligt dyrt och som alltid så slår det mot dom svagaste i samhället det är skamligt alltså

UlrikaD
8/22/11, 10:16 PM
#55

Jag bor i Göteborg nämligen och jag tänkte om du hittat någon bra tandläkare där.

Annons:
[Nathalie62]
8/22/11, 11:24 PM
#56

#52, Skönt att dom förstod ordentligt och hjälpte dig igenom det. Också glada nyheter att dina övriga tänder var bra så behöver du inte oroa dig över dom :-)

Mona22
9/13/11, 12:29 PM
#57

Hade varit trevligt med ett frikort eller liknande. Jag har käkproblem och det går under tandläkartaxa. Jag är uppe i över 8000 nu(efter rabatten)och väntar på operation, hoppas jag slipper betala den själv. det lär ju inte vara billigt. Rynkar på näsan hade gått med problemen flera år innan man till slut blev tungen att gå dit även om man inte har råd egentligen, men man rasade i vikt så man blev tvungen.

Gick med 2 avbitna tänder i 4 år också. Bara lära sig tugga på andra sidan. Det blev rotfyllning på båda och det var inte billigt.(ej inräknat i ovan)

nästan så det är skrattretande trots att det är dåligt att det ska behöva vara så.

Maja2
9/26/11, 10:23 AM
#58

Jag är 45 år och går fortfarande till tandläkaren vartannat år, har aldrig lagat ett hål i en tand… men går dit ändå, för kontroll.

Kanske måste börja spara pengar så man har en buffert just för tänderna… för en vacker dag behöver man väl göra nåt …

Farwuq
9/26/11, 12:34 PM
#59

#58

Du har bra gener.

Flört

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Upp till toppen
Annons: