Annons:
Etikettarbetssökande
Läst 16931 ggr
[Nathalie62]
2011-06-01 09:34

Arbetssökande

Har man blivit anvisad av arbetsförmedlingen att delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program har man rätt till aktivitetsstöd från försäkringskassan.

Som arbetslös kan man få extra hjälp och särskilt stöd, så kallade arbetsmarknadspolitiska program. Målet är förstås att man genom att söka arbete aktivt ska få ett nytt jobb. Tillsammans med den arbetssökande ser man vilket stöd som just den personen behöver för att man så snabbt som möjligt ska få ett nytt arbete steg för steg.

Först går man igenom en kartläggningsplan om vart man står idag och tidigare erfarenheter, ens intresse och vilka som är ens starka/svaga sidor, där efter följer en handlingsplan och i den beskrivs vilka aktiviteter man kommer delta i, varför och när dom ska genomföras.

Nu börjar saker hända som på sikt hjälper en närmare arbetslivet. Det kan till exempel vara yrkesvägledning eller att få hjälpmedel utprovade. En del kan börja arbetsträna ganska snart på olika arbetsplatser. Det är hela tiden dina behov, hälsa och situation som styr, aktiviteterna kan pågå under en kortare tid eller längre tid.

När ens arbetslivsintroduktion närmar sig slutet efter maximalt tre månader, är det dags att planera nästa steg. Arbetslivsintroduktionen sammanfattas i ett slutdokument. I den finns också en rekommendation. Den kan vara att man ska stanna på Arbetsförmedlingen inom ramen för ett annat program och fortsätter sin utveckling med samma eller nya aktiviteter.

När man är inskriven på Arbetsförmedlingen och deltar i en aktivitet som syftar till att ta sig tillbaka till arbetslivet, till exempel via Arbetslivsintroduktion, får man aktivitetsstöd. Det är på Arbetsförmedlingen som beslutar om rätten till aktivitetsstöd, och Försäkringskassan betalar ut stödet.

Är det någon som har erfarenheter av detta program så delge er gärna!

Annons:
AnneN
2011-06-08 17:36
#1

Jag har erfarenhet av det och i många fall så har det varit jätte bra, har fått möjlighet att prova många olika yrken  genom detta program och då jag dessutom är en "kan själv-are" så har jag fixat mina egna praktikplatser och på så sätt själv kunnat välja väldigt fritt vad jag velat sysselsätta mig med. Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Nathalie62]
2011-06-08 22:24
#2

#1, Så intressant och duktig du är som lyckats finna praktikplatser själv. Fann du något du fick stanna kvar på ? Berätta gärna mer!

AnneN
2011-06-08 23:23
#3

#2 Nja de flesta praktikplatser har inte haft anställningsbehov, men en gång hade jag tur… Hade sökt praktikplats på en djurklinik och efter ett tag ringde de och frågade om jag var intresserad av ett semestervikariat istället och det fortsatte med praktik och vikariat varvat efter behov i ett helt år! Skrattande Att få jobba som veterinärassistent är verkligen ett drömyrke för mig upptäckte jag då, synd bara att jag inte klarar studierna som det ser ut än så länge. Men jag ger inte upp!

Andra praktikplatser jag haft är bland annat ridskola/stall, kennel, dagis, återvinningsmarknad, lokalradio (Radio Skellefteå), mfl.

Att praktisera på radio var väldigt roligt faktiskt, fick göra allt från att leta reda på nyheter till nyhetsprogrammen till att själv hålla i ett musikprogram Skrattande

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Nathalie62]
2011-06-08 23:35
#4

#3, Så skoj och lärorikt ! Synd att studierna ska hindra dig för att fortsätta jobba med ditt drömyrke. Ibland kan jag tycka att dom ej behövs hihi. Praktik på radio skulle jag också vilja prova hihi.

AnneN
2011-06-08 23:39
#5

#4 Ja det har varit väldigt lärorikt att få chansen att prova många olika saker. Står i kö för att få ev diagnos och får jag diagnos så finns det en hel del hjälp jag kan bli berättigad som eventuellt kan hjälpa mig att klara en del studier med anpassning.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Nathalie62]
2011-06-09 00:02
#6

#4, Så spännande, önskar dig verkligen ett stort lycka till ! Hur lång är kön ?

Annons:
AnneN
2011-06-09 00:15
#7

#6 Tack, kön beräknas vara ca 18 månader så förhoppningsvis någon gång nästa sommar om jag har tur (har stått i kö sedan i vinter)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Nathalie62]
2011-06-09 00:40
#8

#7, Oj ! Det var lång tid, Hoppas tiden kan gå fort under tiden. Skrattande

julklappen
2012-01-23 19:24
#9

Jag har också fått söka mina egna praktikplatser.Ingen hjälp från arbetsförmedling har jag fått att hitta någon praktikplats.Men det är svårt att hitta både arbete  och praktikplats när man har kommit över 50 och har varit långtidssjukskriven.

[Billan]
2012-01-25 14:26
#10

# 9

Jag har fått göra samma som dig. Leta praktikplats själv. Är också till åren kommen då man inte är särskillt attraktiv.

Läget nu är att jag hör ingenstans alls, så hur framtiden ser ut vet jag inte. Blir förmodligen även av med min fasta tjänst på grund av att min läkare skrivit ett intyg som inte är till min fördel.

Maja2
2012-02-11 18:12
#11

Jag har åxå fixat mina egna, både arbetsträningsplatser, samt den anställning, nystartsjobb, som jag fick på min lokala ica-butik. Tyvärr var chefen tvungen säga upp mig i somras pga arbetsbrist… men nu ligger jag an på cafét här i byn….   jag GER mig inte… jag SKA dit :)

Anonym
Anonym
2012-02-19 15:07
#12

Jag har också fått fixa mina praktiker själv, med nåt enstaka undantag… Arbetsförmedlingen vill förtidspentionera mig. Jag, min läkare och de på försäkringskassan tycker det är onödigt. Så där står jag varje gång jag blir arbetslös. Leta jobb, praktikplats och bråka med arbetsförmedlingen. Flört

Lustigt nog jobbar jag heltid idag inom ett fysiskt krävande arbete och håller på att förhandla med en annan arbetsgivare inom samma yrke, men närmare hemmet.

[Nathalie62]
2012-02-19 18:00
#13

#11, Finns det inget annat cafe du kan söka på ? Inte mycket att göra om det är arbetsbrist ju.

#12, Låter ypperligt konstigt att af vill pensionera dig när du jobbar heltid och som dessutom är fysiskt krävande Förvånad

Annons:
Anonym
Anonym
2012-02-19 18:30
#14

#13 Ja, jobbar som pulverlackerare idag (med en hel del tunga lyft), innan har jag jobbat som svetsare och hästskötare utöver ett par mindre krävande utlandsjobb och skola… Min läkare, sjukgymnast och distriktssköterska har sagt att jobba med hästar kommer jag nog inte kunna igen. Men det är stor skillnad på att inte kunna jobba som hästskötare i tävlingsstall och att inte kunna jobba alls!

Upp till toppen
Annons: