Sjuk

Försäkringskassans ersättningar

2011-06-01 01:42 #0 av: [Nathalie62]

I Sverige har vi ett grundläggande skydd vid sjukdom, det så kallade socialförsäkringssystemet.

Man kan bli beviljad ersätttning från försäkringskassan men det är inte alltid en självklarhet då det krävs många regler som dom måste följa. Nedan följer det bidrag man bör få om/när man blir sjuk.

Efter 14 dagar som sjuk får man sjukpenning. Beroende på om man blir sjukskriven på heltid eller deltid kan sjukpenningen betalas ut som hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels ersättning. Läs mer här :
Sjukpenning

Om man troligtvis aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av en skada, sjukdom eller funktionsnedsättning och är mellan 30 och 64 år kan man få sjukersättning. Läs mer här :
Sjukersättning

Om man är mellan 19 och 29 år blir det aktivitetsersättning. Både aktivitetsersättning och sjukersättning kan utbetalas som hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels ersättning
Aktivitetsersättning

Om man behöver extra hjälp med t.e.x. att klä på sig, duscha, allmänna vardagsysslor och har stora merkostnader kan man få handikappersättning. Läs mer här :
Handikappersättning

Assistansersättning är en rättighet för dig som har svåra funktionshinder och behöver personlig assistans för din dagliga livsföring. Med personlig assistans menas ett personligt utformat stöd som ges i olika situationer av ett begränsat antal personer. Du måste behöva personlig assistans med grundläggande behov  i genomsnitt mer än 20 timmar i veckan. Läs mer här :
Assistansersättning

 

Källor  : Försäkringskassan
DHR Handikappupplysningen

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-06-12 19:30 #1 av: [Nathalie62]

Glad

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-06-17 11:44 #2 av: Emelie-E

Förra året var jag sjukskriven ifrån januari-november, skickade in det till försäkringskassan men jag fick inte ett öre pga att jag aldrig hade jobbat?

Jag har liksom aldrig kunnat jobba pga mitt mående, klarade inte ens av gymnasiet, men det var då, förra året när jag var 21 som en läkare förstod mina problem och jag blev sjukskriven på heltid.

Varför fick jag inga pengar? Har man inte rätt till hjälp för att man aldrig har jobbat och haft en inkomst?


Anmäl
2011-06-17 11:55 #3 av: [Nathalie62]

#2, Jag tror man måste ha haft jobb för att kunna få ersättning beviljad, dom räknar ju efter vad man har tjänat tidigare men som handikapp eller assistans ersättning borde man kunna få ändå.
Skönt du fick en förstående läkare till sist och kunde sjukskriva dig.

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-06-17 12:04 #4 av: Emelie-E

Jag har fått två nya diagnoser nu, atypisk autism och ADD, skulle det ändra något på saken eller kommer man fortfarande inte att få någon hjälp därifrån?

Anmäl
2011-06-17 12:30 #5 av: [Nathalie62]

#4, Det tror jag inte men har du tillräckliga läkarintyg så be din läkare om han kan förtydliga dina nytillkomna diagnoser så kanske du kan få det beviljat. Du fick väl sjkupenning när du var sjukskriven förra året ?

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-06-17 12:36 #6 av: Emelie-E

#5 Nej, jag fick ingenting alls. Jag var helt utan pengar i flera månader.

Just nu är jag mammaledig så nu är det inte aktuellt ändå, men kan vara bra att veta hur det ligger till.

Anmäl
2011-06-17 12:52 #7 av: [Nathalie62]

#6, Var det innan du blev helt sjukskriven som du blev nekad ersättning då ? Det är upp till en läkare att bevisa, anser dom att det finns tillräckliga skäl för sjukskrivning så måste han eller hon ordna detta så man kan få det beviljat genom försäkringskassan sen, det hör också ihop med om man haft inkomst tidigare men har man inte haft det så vet jag inte hur det går till. Jag har dock aldrig hört att man kan vara sjukskriven utan någon ersättning alls. Då är man ju inte sjukskriven heller men jag kan ha fel där.

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-06-17 13:13 #8 av: Maria

#6 Har du ingen inkomst alls någonstans ifrån? Socialbidrag t.ex?

/Maria

 

Anmäl
2011-06-17 13:28 #9 av: Emelie-E

#7 Nej, det var efter jag hade skickat in läkarens papper för min sjukskrivning som jag blev nekad.
Och som du säger, det känns ju fel att vara sjukskriven om man inte får någon hjälp för att man är det. Då hade ju läkaren lika gärna kunnat hoppa över att sjukskriva mig.

#8 Nej, soc hjälper mig inte i och med att jag är gift. Fick pengar därifrån förra året då vi la oss i skilsmässa, men nu är vi tillsammans igen och jag har nu bara min föräldrapenning.
Så jag vet inte vad som kommer hända när mammaledigheten är slut.

Min man tjänar pengar, men inte så han kan försörja oss alla.

Anmäl
2011-06-17 13:34 #10 av: Maria

#9 Då får ni söka socialbidrag tillsammans. Eftersom ni är gifta och har barn så finns det vissa minimunregler. Hamnar ni under denna existensminimum så har ni rätt till bidrag från soc.

 

/Maria

 

Anmäl
2011-06-17 13:42 #11 av: Emelie-E

#10 Jo, men det är ju så att vi hamnar inte där under. Vi försökte förra året i och med att jag inte fick hjälp från försäkringskassan. Vi ligger precis på gränsen.

Men vi får se vad som händer helt enkelt. Är ju lite orolig inför framtiden, men det ska väl lösa sig.

Tack för alla svar =)

Anmäl
2011-06-17 13:46 #12 av: Maria

#11 Tyvärr är det ju så att ligger man inte under existensminimum så får man inget bidrag.

/Maria

 

Anmäl
2011-06-17 16:24 #13 av: [Nathalie62]

#11, Ligger man precis på gränsen är det nog från och till tror jag. Är ni gifta så får han försöja er tills du har en inkomst, det kan låta hårt men det är så. Får ni inte bostadsbidrag när ni har barn ? Hur mycket är din mammapeng ?

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-06-17 16:47 #14 av: Maria

#13 Bostadsbidraget räknas på familjens totala inkomst och då räknar man med alla typer av inkomster. Så det är inte självklart att man får bostadsbidrag för att man har barn.

/Maria

 

Anmäl
2011-06-17 17:09 #15 av: [Nathalie62]

#14, Jag trodde man fick det men jag tar tillbaka direkt, tack för att du upplyste mig :-D

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.