Bra att veta

Socialförsäkringslagen

2011-06-01 10:59 #0 av: [Nathalie62]

Försäkringskassan kommer vi alla i kontakt med någon gång under livets gång, om vi är sjuka eller väntar barn, om någon närstående gått bort eller om vi behöver söka bostadsbidrag. Som en av Sveriges största statliga myndigheter betalar Försäkringskassan ut över 400 miljarder kronor varje år.

Bor man eller arbetar i Sverige omfattas man av den svenska socialförsäkringen. Kommer man hit från ett annat land för att jobba eller studera krävs dock att man antas stanna här minst ett år för att få räkna sig som bosatt och därmed få omfattas av försäkringen.

Socialförsäkringen är uppdelad i en arbetsbaserad och en bosättningsbaserad försäkring. Sjukpenning och aktivitetsersättning är exempel på bosättningsbaserade förmåner medan inkomstrelaterade ersättningar är arbetsbaserade.

För att få rätt till ersättning från Försäkringskassan måste du uppfylla vissa försäkringsvillkor som du kan läsa mer om på Försäkringskassans hemsida.

Ett vanligt fenomen är att personer försöker fuska sig till bidrag och ersättningar från Försäkringskassan fast de inte är berättigade till detta. Sådant märks i slutändan då Försäkringskassan samkör sina register med t.ex. CSN, arbetslöshetskassorna och skatteverket. Att medvetet anmäla felaktig information är ett brott och den ogiltigt utbetalda ersättningen måste betalas tillbaka.

Bild

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-06-23 02:41 #1 av: ingann

Tilläggas bör även att f-kassan polisanmäler alla bidragsbedrägerier numera.

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2011-06-23 03:07 #2 av: [Nathalie62]

#1, Sant Skrattande

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.