Bra att veta

God man /förvaltare

2011-06-01 13:04 #0 av: [Nathalie62]

En god man är en person som hjälper en medmänniska, främst i ekonomiska frågor, men också när det gäller intressebevakning gentemot myndigheter, vårdgivare, hyresvärd m fl. Ett godmanskap är en frivillig hjälp; en person kan inte tvingas att få god man mot sin vilja.

Vem kan få god man?

För att få god man krävas att den enskilde har en sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något annat liknande förhållande som gör att han/hon behöver hjälp med intressebevakning och ekonomi.

Om behovet av hjälp kan tillgodoses på något annat sätt behövs i många fall inte god man. En sådan hjälp kan exempelvis vara hjälp från socialtjänsten, anhöriga, fullmakt, olika banktjänster, hjälp från personal på ett särskilt boende eller personlig assistent med fler.

Vilken uppgift har en god man?

Uppdraget som god man varierar beroende på den situation som den hjälpsökande personen befinner sig i. I många fall handlar det om att betala räkningar, se till att det finns fickpengar och att personen har en bra omvårdnad. Målet för gode mannen bör vara att försöka skapa en så bra livskvalité som möjligt för sin så kallade huvudman utifrån hans/hennes ekonomiska och personliga situation. Det är viktigt att komma ihåg att gode mannen inte övertar sin huvudmans rättshandlingsförmåga, det vill säga huvudmannen måste (om det är möjligt) samtycka om gode mannen ska utföra en rättshandling för sin huvudmans räkning.

Vad är en förvaltare?

En förvaltare är en person som hjälper en medmänniska på samma sätt som en god man, men som ensam har bestämmanderätten. Han/hon behöver således inte ha huvudmannens samtycke till olika rättshandlingar och liknande.

Vem kan få förvaltare?

Förvaltarskap anordnas för en person på samma grunder som en god man men den enskilde ska dessutom vara ”ur stånd att vårda sig och/eller sin egendom” och det ska vara utrett att det inte räcker med god man för att hjälpa den här personen. Ett förvaltarskap är ett stort ingrepp i den enskildes integritet. Som regel föregås ett beslut om förvaltarskap av ett sammanträde i tingsrätten där den enskilde, tillsammans med ett offentligt biträde och överförmyndaren, får lägga fram sina synpunkter i ärendet. Tingsrätten kan anordna förvaltarskap mot den enskildes vilja.

Vilken uppgift har en förvaltare?

En förvaltare har samma uppgifter som en god man men det är förvaltaren som ensam bestämmer när det gäller huvudmannens egendom och andra angelägenheter som omfattas av uppdraget. Den enskilde förlorar sin rätthandlingsförmåga i de angelägenheter där det finns en förvaltare förordnad.

Handikappupplysningen frågar hjälp

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-06-13 02:32 #1 av: [Nathalie62]

Någon som har God man eller förvaltare ?

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-06-13 16:08 #2 av: LinaK

Min farfar på 75 år är god man åt en hel drös med människor (ca 10-15 stycken skulle jag tro) Tror det är det som håller igång honom, att få ha en uppgift här i livet Glad 

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2011-06-13 16:19 #3 av: Mitralis

#2 Härligt att han hittat någonting som han tycker är roligt Glad

Anmäl
2011-06-13 16:24 #4 av: Mitralis

Pratade med min granne som är god man åt cirka 10 stycken och hon berättade att hon håller på att försöka fasa ut antalet personer som hon är god man åt eftersom barnen ärver ansvaret om/när hon dör. Min granne är över 70 år och vid god vigör så hon kan nog hålla på ett bra tag till, men hon gör så för säkerhets skull.
Just det att man inte kan sluta som god man förrän man hittat någon annan som tar över och att barnen till en god man ärver ansvaret gör att jag känner att jag inte vågar ge mej in på detta.

Anmäl
2011-06-13 21:03 #5 av: [Nathalie62]

#2, Så trevligt att han har något han kan fördriva sin tid med.

#3, Men hur kan barnen ärva det ansvaret ? Det låter konstigt, kände en som var god man åt en person och han bara slutade så hon fick ingen annan. Denna gode man hade också barn. Tjejen ville inte ha någon annan efter det (även om hon hade behövt det) men tvunget verkade inte vara då.

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-06-14 18:17 #6 av: Maria

#4 Är du säker på att det är så?

Det låter ju märkligt för du måste ju bli godkänd som "god man".

/Maria

 

Anmäl
2011-06-14 18:45 #7 av: [Nathalie62]

#6, Det är riktigt att man måste bli godkänd så det låter konstigt att barnen bara skulle ta över det.

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-06-14 18:52 #8 av: Mitralis

Barnen måste göra någon slutredovisning, har jag för mej. Jag ska fråga nästa gång jag pratar med henne.

Anmäl
2011-06-14 18:54 #9 av: Maria

#8 Det skulle vara intressant att vetaGlad

/Maria

 

Anmäl
2011-06-14 20:44 #10 av: [Nathalie62]

#8, Gör gärna det :-)

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-07-18 08:35 #11 av: annemaria1962

jag har faktiskt haft "god man" för några år sedan..innan jag träffade min sambo o flyttade hit ner... hade då pg a, panikångest o deppressioner, låtit min ekonomi "skena" iväg klarade inte öppna all kravbrev,... oftast inte ens gå till postlådan för att hämta in post....så snabbt fick jag en skuld på över en !/2 miljon med lån o allt annat inräknat....  det var mycket tryggt att ha en person som såg till att det ekonomiska säkert var ordnat och det fanns pengar att leva på... det hjälpte mig att småningom börja klara att hålla koll själv igen... ÄVEN om allt är skört, men nu har min sambo en bod ekomomisk inblick, och han e duktigt på siffror oxå! :) :) så för han e detta inga problem... har nu haft skuldsanering oxå o snart 3 år oxå... så den biten känns ändå bra just nu! men för mig var "god man" en räddning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.