Ersättningar och Bidrag

Bostadstillägg

2011-12-03 11:46 #0 av: [Nathalie62]

Bostadstillägg är ett bidrag man kan bli beviljad om man är ålderspensionär och när man blir sjuk, hur mycket man får beror på boendekostnad och ens inkomster.

Den som har aktivitetsersättning eller sjukersättning kan få bostadstillägg, som är ett bidrag för hjälp med bostadskostnaden. Hur mycket man kan få i bostadstillägg beror dels på hur stora inkomster man har, dels på hur stor bostadskostnaden är. Är man gift eller har ingått registrerat partnerskap räknas inkomsterna ihop. Man kan även få bostadstillägg för bostadskostnad om man bor i gruppboende eller annan boendeform enligt LSS.

Bostadstillägg beviljas i regel för tolv månader i taget. Bostadstillägg kan betalas ut även när sjuk- eller aktivitetsersättning förklarats vilande. Det finns även ett så kallat särskilt bostadstillägg som man har rätt till utöver det vanliga bostadstillägget om man har låga inkomster.

Om man provar att arbeta eller studera med bibehållen eller vilande sjuk- eller aktivitetsersättning så har man kvar sin rätt till bostadstillägg. De ökade inkomsterna kan dock göra att beloppet ändras så att man får lägre bostadstillägg.

Ansökan om bostadstillägg skickas till Försäkringskassan. Om man får avslag på sin ansökan och man anser att beslutet är felaktigt kan man överklaga Försäkringskassans beslut till förvaltningsrätten.

Det finns även ett kommunalt bostadstillägg till personer med funktionsnedsättning (KBH), som kommunen kan besluta att betala ut. Det är frivilligt för kommunerna att betala ut KBH. KBH kompletterar det bostadstillägg Försäkringskassan betalar ut. KBH finns dock bara i några kommuner och reglerna för KBH kan variera i de olika kommunerna. KBH är till för att täcka de fördyrande bostadskostnader som kan uppstå på grund av funktionsnedsättningen.

För mer information om bostadstillägg för den som har aktivitetsersättning eller sjukersättning, kontakta Försäkringskassan. För mer information om KBH, kontakta din kommun.

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl
2011-12-04 16:37 #1 av: Maria

Jättebra artikelGlad

En fråga bara. Det står att om man är gift eller har registrerat partnerskap räknas inkomsterna ihop.

Hur är det med sambos? När man söker socialbidrag brukar man räkna ihop inkomsterna har jag för mig. Men jag är inte säker...Obestämd

/Maria

 

Anmäl
2011-12-04 19:43 #2 av: [Nathalie62]

#1, Tack Glad är man sambo så räknar dom bådas inkomster även vid socialbidrag, så var det sist jag kollade, det var i och för sig något år sen men tror det gäller nu också.

Har värdskapet över Mobiltelefoner och Datorn, samt Medarbetare på Android

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.