Studerande

Problem angående miss

2016-04-28 10:46 #0 av: vitarosen

Hej!

Jag har en vän som mår riktigt dåligt när hon insett hen gjort en miss. Undrade hur jag kunde hjälpa henne. Hon är själv 100% sjukskriven och i fjol så provade hon fram att plugga bara 5 timmar. Man har frågat FK och de sa att det egentligen inte får men om man har skäl och plugga max 5 timmar i vecka så är det ok. Men problemet till det är när hon har börjat under året och sen fått brevet stod det att de gjort uppföljning under de 4 åren, och det stod också att man MÅSTE meddela om man börjat nåt aktivering som t.ex praktik, ideela förening eller sånt. Hon har ej meddelat så nu står hon hjälplös.

Det stod ingen information på FK hemsida om vad händer om man missat meddela...? Nån som upplevt likadant och vad händer? Hur kan man lösa det...?

Vore tacksam för hjälpen...

Anmäl
2016-04-28 11:02 #1 av: Zadeira

Det första din vän ska göra är kontakta sin handläggare på FK och prata med denna. Det är enbart handläggaren eller FK som vet hur de vill göra.

FK behöver dessa uppgifter för att kunna göra en rättvis bedömning av din väns tillstånd och vad din vän har rätt till för sjukskrivningsprocent osv. Det kan uppfattas som fusk om man medvetet undanhåller information för dem. Risken finns att FK gör en ny utredning och kommer fram till andra beslut och då kanske din vän blir återbetalningsskyldig för pengar hon fått men inte haft rätt till.

Det finns också en chans att FK inte ser det som något problem och därför händer inget. Men som sagt, det är FK som bedömer utifrån vad för aktivitet det är, hur mycket mm och beroende på om din väns anledning att undanhålla det är trovärdig. Det bästa är att så fort som möjligt kontakta sin handläggare! Har man ingen handläggare ringer man direkt till kundtjänst och så får man hjälp där med hur man går vidare.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.