Övrigt

Bostadsbidrag

2018-11-18 14:22 #0 av: Mariapanto

Hej! Jag är en 20 årig tjej som ska börja plugga till sjuksköterska i vårterminen , alltså nu i januari . Min mamma får bostadsbidrag men den minskades väldigt mycket när jag bor med henne då Försäkringskassan säger att jag måste betala hälften av hyran då jag är 20 år. Jag undrar om samma sak gäller nu när jag ska börja plugga i högskolan heltid? Kommer inte ha råd att betala hälften av hyran ( som är ca 3000) och massa andra räkningar med mitt CSN. Kommer min mamma få mer bostadsbidrag när jag börjar högskolan eller inte?..

Tacksam för svar :)

Anmäl
2018-11-18 14:31 #1 av: Zadeira

Nej, så länge du bor hemma kommer hon få samma summa. Den som i så fall ska ansöka om bidrag blir du, så att du kan betala din mamma vad din del av hyran kostar.


Anmäl
2018-11-18 14:43 #2 av: Åsa S

Är man inneboende och personen som äger hyreskontraktet/bostaden även bor där får man inte något bostadsbidrag tyvärr såhär står det på försäkringskassans hemsida under frågan ifall man kan få bostadsbidrag som inneboende

"Nej. Du som hyr en del av någon annans bostad kan inte få bidrag till dina bostadskostnader om den person som äger bostaden eller har kontraktet för hyresrätten/bostadsrätten också bor permanent eller tidvis i bostaden."

  Men bor du på egen hand i ex. studentlägenhet kan du söka bostadsbidrag. Du kan dock ta lån med man behöver ju inte bara ha bidraget och 3000kr är rätt lite att betala för bostad många studenter i ex. stockholm betalar minst det dubbla + man kan ta extrajobb på kvällar och helger. 

Anmäl
2018-11-18 15:01 #3 av: OlgaMaria

Fast 3000 kr måste du ju kunna betala i hyra. Hur ska du kunna hitta ett billigare boende? Kolla om det är möjligt för dig att få bostadsbidrag men annars får du anpassa utgifterna efter inkomsterna eller skaffa ett jobb. Som sjuksköterskestudent brukar det vara lätt att få extrajobb inom vården, typ på ålderdomshem eller liknande.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2018-11-21 19:32 #4 av: mariajohanssonn@outlook.com

Någon som förstår vad dom menar? Rätten till bostadsbidrag finns inte om man som ungdom utan barn bor inneboende hos sina föräldrar men här står det väl något annat?

Anmäl
2018-11-21 19:42 #5 av: OlgaMaria

Bostadstillägg är något annat. Det gäller bara de som får sjuk- eller aktivitetsersättning.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2018-11-21 20:17 #6 av: Hera

#4 OlgaMaria har rätt. Det där är en annan sak.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.